ATLETİZM PİSTİ DETAY

ÖZELLİKLER

GNGFLOOR AS
GNGFLOOR SS
GNGFLOOR SW

ATLETİZM PİSTİ


Bütün spor alanlarında olduğu gibi atletizm pistlerinde de en önemli husus altyapıdır.Atletizm pistlerinde altyapı beton veya asfalt olmalıdır.Ancak asfalt bütün branşlarda olduğu gibi atletizm pistlerinde de tercih edilen ve önerilen altyapı şeklidir. Atletizm pisti altyapısı hazırlanırken öncelikle zeminde gerekli olan varsa kazı ve hafriyat işleri tamamlanarak zemin tesviye edilir.Tesviyesi tamamlanan zemin ıslatılıp iyice sıkıştırıldıktan sonra 20cm kalınlık olacak şekilde stabilize dolgu yapılır ve sıkıştırılır.Bu sıkıştırılma işlemleri sırasında ağır tonajlı silindirler kullanılmalıdır.Sıkışan dolgu tabakanın üzerine 10cm kalınlık olacak şekilde çelik hasırlı C 20 beton atılmalıdır.Prizini tamamlayan betonun üzerine de 6cm aşınma 5cm binder olmak üzere 11cm kalınlığında asfalt atılmalıdır.Atılacak olan asfalta %0.8 oranında eğim verilmelidir.Eğimin yönü tribün tarafından çim tarafına doğru olmalıdır.Zira çim ile sentetik yüzeyin kesiştiği yerde polimer betondan imal edilmiş olan prefabrik drenaj kanalları bulunmalıdır.Pist yüzeyine verilecek olan eğim sayesinde,zeminde birikmesi muhtemel yağmur suları bu drenaj kanallarına ulaşacak ve sular drene edilmiş olacaktır.Asfaltın bitmiş hali drenaj kanallarının üst kotundan 13mm aşağıda olmalıdır.Zira zemine kaplanacak olan sentetik tabakanın kalınlığı 13mm olmalıdır.Bu kalınlık IAAF tarafından önerilen ve onaylanan kalınlıktır. Atletizm pistlerinde IAAF tarafından kabul ve onay gören 3 tip sistem vardır.Bu sistemler ile ilgili bilgi incelemenize sunulmuştur.

1.SPRAY SİSTEM
Toplam kalınlığı 13mm dir. Yukarda özetlenen şekilde hazırlanmış olan altyapı üzerine öncelikle primer uygulaması yapılır.Primer tabakadan sonra 12mm kalınlığında kauçuk granüller %18 oranında poliüretan bayındır ile karıştırılır ve finisher ile zemine uygulanır.Siyah renkli 12mm kalınlığında ki granüler tabaka kuruduktan sonra mastik poliüretan-EPDM tozu belli oranlarda karıştırılır ve tabanca yardımı ve püskürtme yöntemi ile granüllerin araları doldurulur.Bu tabakanın kalınlığı 1mm dir ve sistemin bitiş tabakasıdır.

2.SANDVİÇ SİSTEM
Bu sistemde de toplam kalınlık 13mm dir. Sektör alanlarında bu kalınlık 17-18mm dir. Aynen yukarıdaki gibi primer tabaka uygulanır ve 10mm kalınlığında siyah kauçuk granül tabaka finisher ile dökülür. Siyah granüler tabakanın kurumasını müteakip,üzerine çift bileşenli poliüretan macun çekilir. Bu macun ile kauçuk tabaka üzerinde ki gözenekler doldurulmuş olur. Daha sonra yine çift bileşenli mastik poliüretan çek çek yardımı ile uygulanır. Zemine uygulaması yapılan poliüretan tabakanın kurumasına fırsat vermeden üzerlerine 1-4mm ebatlı EPDM granüller serpilir ve poliüretanın kuruması beklenir. Poliüretan kuruduktan sonra EPDM granüllerin fazlası vakumlu süpürgeler ile toplanır. Elde edilen kalınlık 3mm dir ve pist çizgi çizilmeye hazır hale gelmiştir.

3.FULL POLİÜRETAN SİSTEM
Bu sistemde de toplam kalınlık 13mm olmasına rağmen diğerlerinden farklı ve en pahallı sistemdir.Çünkü bu sistemde uygulamanın tamamı el işçiliğidir makine kullanılmadan yapılır.Öncelikle zemine primer sürülür ve daha sonra mastik poliüretan çek çek ile zemine uygulanır,PU kurumadan üzerine 1-4mm ebatlı siyah kauçuk granül serpilir,kuruduktan sonra fazlası alınır.Aynı işlem bir kat daha yapılır.Üçüncü ve son katta ise PU üzerine siyah kauçuk granül yerine aynı ebatlı EPDM granül serpilir.Kuruduktan sonra fazlası alınır ve böylece zemin çizgi çizimine hazır hale gelmiş olur.

Bize Ulaşın

Gng Spor ve Spor Sistemleri Hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak istiyorsanız lütfen aşağıdaki formu doldurun.

Sitede yüklenen tüm görseller GNG SPOR VE SPOR SİSTEMLERİ'ne aittir.İzinsiz kullanılamaz.